Szybka i prosta w przygotowaniu, wbrew pozorom delikatnie słodka i w dodatku pachnąca cytryną. Przepis znalazłam w książce Margaret Costy.
Składniki:
CIASTO
-85g mąki
-55g masła
-25g cukru
-1 żółtko
NADZIENIE
-skórka z 1/2 cytryny
-2-3 łyżki (30-45ml) dżemu malinowego albo morelowego
-115g cukru pudru
-350g jabłek
-białka z 2 jajek.
Przygotowanie
Naczynie do pieczenia wyłożyć wyrobionym ciastem i piec w piekarniku nastawionym na 190 st., aż się zarumieni. Posypać otartą skórką z cytryny i rozsmarować dżem.
55g cukru rozpuścić w 150ml wody, gotując na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować w syropie aż będą dość miękkie. Lekko ostudzić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru i wyłożyć na jabłka. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika nastawionego na 140 st. i piec, aż beza się zetnie i lekko zarumieni.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Wygląda smakowicie:-)Wypróbuję przeWygląda smakowicie:-)Wypróbuję przepis...Pozdrawiam serdecznie *Matylda*pis...Pozdrawiam serdecznie *Matylda*
OdpowiedzUsuńZuzko,
OdpowiedzUsuńdopiero gdy zmieniłaś szablon co kolwiek mogę napisać w komentarzu;P
Korzystając z okazji muszę napisać wspaniałą recenzję na temat podanego przez Ciebie przepisu.
Było pysznie!
Następnego dnia po schłodzeniu jeszcze lepsze, gdy smaki się przegryzły!;)
Tutaj link do mojej szarloteczki- http://waniliowachmurka.blox.pl/2010/02/Szarlotka-po-szwedzku.html
Pozdrawiam, jest jeszcze tyle Twoich przepisów do wypróbowania!:D
Spodobała mi się ta szarlotka i z pewnością wypróbuję, dodatek skórki cytrynowej bardzo mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuń