- 3 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyŻeczka skórki startej z cytryny
- szklanka konfitury wiśniowej (albo np. smażonych wiśni)
- żółtko
- 6 łyżek grubego cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko, zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Dodać do drożdżowego rozczynu, wlać stopione masło, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagnieść. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1-2cm. Metalową foremką powycinać 24 ciastka.
Na połowie ułożyć po łyżeczce konfitury, przykryć pozostałymi ciastkami, mocno zlepić brzegi, ostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wierzchy drożdżówek posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać grubym cukrem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, piec ok. 30 minut w temp. 180 st.
Smacznego! :)
kurczę ale masz super szablon, chyba się też przerzucę na blogspota:P
OdpowiedzUsuńEmilia