wtorek, 26 stycznia 2010

Ciasteczka miodowo-cytrynowe

Jeden z moich ulubionych przepisów. Te ciasteczka znikają w moim domu w mgnieniu oka, więc bez obaw piekę z całej porcji. Lekkie, puszyste i pachnące korzeniami.
Składniki
-30 dag miodu (zarówno z lipowym, wielokwiatowym, jak i gryczanym smakują wyśmienicie),
-10 dag masła,
-15 dag cukru,
-1/4 łyżeczki imbiru*,
-3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
-1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków*,
-1/4 łyżeczki cynamonu*,
-75 dag mąki pszennej,
-1/2 łyżeczki soli,
-2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-3 jajka.
*równie dobrze można użyć korzennej przyprawy do piernika.
Przygotowanie.
Rozpuścić miód. dodać masło, cukier, sodę, skórkę i korzenie, dobrze wymieszać. Dodać jajka, ciągle mieszajac dodawać stopniowo mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na gr. ok 1cm. Wykrajać ciasteczka. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 160 stopni. Udekorować według uznania.

Wartość energetyczna (1szt ok. 21g)
Energia: 73,2 kcal
Tłuszcz: 1,49g
Białko: 1,37g
Węglowodany:13,1g

Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Te łapki wyglądają cudnie, czy to taka foremka do ciastek?

    OdpowiedzUsuń

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...