Jeden z moich ulubionych przepisów. Te ciasteczka znikają w moim domu w mgnieniu oka, więc bez obaw piekę z całej porcji. Lekkie, puszyste i pachnące korzeniami.
Składniki
-30 dag miodu (zarówno z lipowym, wielokwiatowym, jak i gryczanym smakują wyśmienicie),
-10 dag masła,
-15 dag cukru,
-1/4 łyżeczki imbiru*,
-3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
-1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków*,
-1/4 łyżeczki cynamonu*,
-75 dag mąki pszennej,
-1/2 łyżeczki soli,
-2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-3 jajka.
*równie dobrze można użyć korzennej przyprawy do piernika.
Przygotowanie.
Rozpuścić miód. dodać masło, cukier, sodę, skórkę i korzenie, dobrze wymieszać. Dodać jajka, ciągle mieszajac dodawać stopniowo mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na gr. ok 1cm. Wykrajać ciasteczka. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 160 stopni. Udekorować według uznania.
Wartość energetyczna (1szt ok. 21g)
Energia: 73,2 kcal
Tłuszcz: 1,49g
Białko: 1,37g
Węglowodany:13,1g
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Te łapki wyglądają cudnie, czy to taka foremka do ciastek?
OdpowiedzUsuń