wtorek, 26 stycznia 2010

Ciasteczka miodowo-cytrynowe

Jeden z moich ulubionych przepisów. Te ciasteczka znikają w moim domu w mgnieniu oka, więc bez obaw piekę z całej porcji. Lekkie, puszyste i pachnące korzeniami.
Składniki
-30 dag miodu (zarówno z lipowym, wielokwiatowym, jak i gryczanym smakują wyśmienicie),
-10 dag masła,
-15 dag cukru,
-1/4 łyżeczki imbiru*,
-3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
-1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków*,
-1/4 łyżeczki cynamonu*,
-75 dag mąki pszennej,
-1/2 łyżeczki soli,
-2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-3 jajka.
*równie dobrze można użyć korzennej przyprawy do piernika.
Przygotowanie.
Rozpuścić miód. dodać masło, cukier, sodę, skórkę i korzenie, dobrze wymieszać. Dodać jajka, ciągle mieszajac dodawać stopniowo mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na gr. ok 1cm. Wykrajać ciasteczka. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 160 stopni. Udekorować według uznania.

Wartość energetyczna (1szt ok. 21g)
Energia: 73,2 kcal
Tłuszcz: 1,49g
Białko: 1,37g
Węglowodany:13,1g

Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Te łapki wyglądają cudnie, czy to taka foremka do ciastek?

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...