wtorek, 26 stycznia 2010

Puszyste precelki

Składniki (na ok 18 sztuk):
CIASTO
- 100g masła lub margaryny
-200ml mleka
-25g świeżych drożdży
-50g cukru
-szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-ok. 500g mąki

PONADTO
-kilka łyżek masła
-ok. 100g cukru
-mąka do posypania stolnicy

Przygotowanie:
Rozpuść tłuszcz i wymieszaj go z mlekiem, a potem podgrzej do temperatury ok. 37 st. C. Drożdże pokrusz do miski i zalej małą ilością mleka z roztopionym tłuszczem, a następnie całość wymieszaj i dodaj resztę mleka. Wsyp cukier, sól, proszek do pieczenia oraz większość mąki. wyrób ciasto na gładką masę – ręcznie lub mikserem. Przykryj je i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Rozłóż ciasto na stolnicy oprószonej mąką i podziel na 18 części. Z poszczególnych kawałków utwórz wałeczki o długości ok. 40cm, a następnie z każdego z nich uformuj kształt precla. Precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. na 30 minut. Podgrzej piekarnik do 250 st. C.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 8-10 minut. Jeszcze ciepłe posmaruj roztopionym masłem i obtocz w cukrze.

Wartość energetyczna (1szt ok. 56g)
Energia: 181 kcal
Tłuszcz: 6g
Białko: 3,3g
Węglowodany: 28,4g

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...