Zupy niestety gotuję rzadko, jeśli już, to właśnie te bardziej treściwe - typu fasolowa, grochowa, które przynajmniej lubi mój Luby - albo pełne warzyw kremy. Z racji dużych zapasów marchwi raczyliśmy się ostatnio mocno kremową zupą z dodatkiem ziemniaków, mleka i curry.
Składniki (4 porcje)
-700 g marchwi
-200 g ziemniaków
-1 cebula
-700 ml bulionu
-500 ml pełnotłustego mleka
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 łyżeczki curry
-60 g parmezanu (tartego lub pokrojonego w wiórki)
-natka pietruszki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obrać i posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i marchew i poddusić razem 1-2 minuty, mieszając. Całość zalać bulionem. Dodać mleko, curry i gotować około 30 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie - całość zmiksować. Doprawić soląi pieprzem. Podawać posypane parmezanem i natką pietruszki. Można także wykończyć kleksem gęstej śmietany lub mleczka kokosowego.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 316,8 kcal
Tłuszcz: 15,1g
Białko: 13,5g
Węglowodany: 32g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Ciekawa zupka, pożywna :)
OdpowiedzUsuńFajna zupa, lubię takie kremy, smaczne i treściwe :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka Zuziu :-)
OdpowiedzUsuńCzy można zrezygnować z parmezanu? ; )
OdpowiedzUsuńoczywiście! :) parmezan stanowi właściwie opcję dekoracyjną. Można go wymienić na kleks śmietany, więcej ziół, pestki dyni lub w ogóle podać bez niczego :)
Usuń