wtorek, 22 maja 2018

Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami

Pachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół.

Składniki (4 porcje)
Ciasto
-200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
-100 g masła
-1 żółtko
-łyżka śmietany 18%
-łyżeczka cukru
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli

Farsz
-500 g wołowego mięsa mielonego
-2 duże pomidory
-1 ząbek czosnku
-3 łyżki startego parmezanu
-100 g startego sera cheddar
-2 jajka
-3 łyżki mleka
-1/2 szkl.gęstej śmietany
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii

Przygotowanie
Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.
Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu przesmażyć mięso przez kilka minut aż się zetnie. Przestudzić i przenieść do miski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
W miseczce rozmieszać jajka, śmietanę, ser i mleko. Na ciasto wyłożyć mięso z warzywami, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, po czym zmniejszyć do 180stopni i podpiec jeszcze około 10 minut aż masa jajeczna się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 10 minut przed krojeniem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 803,6 kcal
Tłuszcz: 50,9g
Białko: 48g
Węglowodany: 39g

Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. cudownie wygląda!! a przepis brzmi łatwo....dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio chodziła za mną tarta..i już mam pomysł na wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam ochotę na tartę już od jakiegoś czasu, tylko wciąż czasu brakuje- ta wygląda pysznie i sycąco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarty wytrawne należą do moich ulubionych -:) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie bolonieze bez makaronu, za to w cieście

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super danie, trochę jak tarta z sosem bolońskim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kurcze tak za mna tarta chodzi a piekarnik jak na złość sie zepsuł ;( chcesz się podzielić :D?
    PS: podoba mi sie tu-powiekszam grono obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No tarta pierwsza klasa :D Zjadłybyśmy z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie robiłam jeszcze nigdy tarty z mięsem mielonym, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tarty to genialny pomysł na obiad albo kolację, w sumie na śniadanie też się sprawdzą. Wszystko zależy od tego jakie dodatki wybierzemy. To super, że taki kawałek łatwo włożyć w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. Super pomysł na obiad to tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami, a ze szparagami i jajkiem idealna na śniadanie! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...