sobota, 12 maja 2018

Hiszpańska potrawka z ciecierzycy i szpinaku (Espinacas con garbanzos)

To bardzo proste i smaczne wegańskie danie pomimo braku skomplikowania jest jedną z tradycyjnych potraw spotykanych w Hiszpanii. Delikatnie ostra, czosnkowa potrawka ze świeżym szpinakiem może stanowić także dodatek do mięs. 
Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka i witamin z grupy B, miedzi, magnezu, fosforu i manganu, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj strączków, zwłaszcza ugotowanych samemu (konserwowe często wiążą się z wysoką zawrtością soli).

Składniki (4 porcje)
-3 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy (ok. 650g)
-1 główka czosnku
-250 g szpinaku
-1/2 szkl. wody
-3 łyżeczki słodkiej papryki
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól

Przygotowanie 
Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, smażyć dłuższą chwilę aż się zarumieni. Dodać slodką paprykę, wymieszać. Na patelnię wyłożyć szpinak. Można delikatnie posolić by szybciej puścił sok. Podlać wodą. Smażyć kilka minut.
Do szpinaku wyłożyć cieciorkę. Dusić kilka minut. W razie uznania czy potrzeby można dodać więcej papryki i/lub oliwy.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 248,2 kcal
Tłuszcz: 8,6g
Białko: 11,2g
Węglowodany: 43,5g




Smacznego ;-)


22 komentarze:

  1. Jakiś czas temu robiłam coś podobnego xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna ta potrawka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciecierzycę i szpinak, to połączenie musi smakować obłędnie... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciecierzycę, szczególnie w połączeniu ze szpinakiem. Porywam całą miseczkę, bo zapowiada się pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy ciecierzycę i taką potrawkę zjadłybyśmy z chęcią <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne danie, zrobię na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieciorka to chyba jedyny strączkowy do których nie mogę przekonać rodzinki, ale sama chętnie zjadłabym talerzyk takiej potrawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prosto, pysznie i zdrowo! ekstra - jest wszystko co potrzeba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczna, fajna potrawa, muszę spróbować. Uwielbiam ciecierzycę, dlatego dzisiaj mam na obiad pierogi z fasolą, ciecierzycą i ziemniakami - zobaczymy co mi z tego wyjdzie! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis :) Bardzo dobry właśnie na kolacje

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł na obiad :) Lubię tego typu dania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tego połączenia jeszcze nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciecierzycę i muszę takie połączenie koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. cudowny przepis!szkoda, że nie mogę jeść szpinaku....ale z drugiej strony tutaj nie ma go zbyt wiele...

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...