wtorek, 29 listopada 2016

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Najczęściej stawiam na sałatki pełne świeżych warzyw, z sosami na bazie oleju roślinnego. Czasami jednak przychodzi ochota na typową "majonezową sałatkę". Ta jest jedną z moich ulubionych. Smaczna i bardzo sycąca jest fajną opcją na zimowe dni.

Składniki (6 porcji)
-2 torebki ryżu
-puszka rozdrobionego tuńczyka w oleju roślinnym
-puszka kukurydzy
-puszka groszku
-3/4 szklanki drobno pokrojonych ogórków konserwowych
-2 łyżki musztardy
-łyżka majonezu
-sól i pieprz

Przygotowanie
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Kukurydzę i groszek odsączyć na sitku. Ryż przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, groszek, pokrojone ogórki i tuńczyka razem z olejem. Dokładnie wymieszać. Dodać musztardę, majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 285,1 kcal
Tłuszcz: 8,1g
Białko: 14,2g
Węglowodany: 36,8g 



Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem białka. Kocham go w sałatkach.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię tuńczyka we wszelakich sałatkach:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, takie najlepsze! Może nie na diecie, ale czasami można zgrzeszyć!

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat dzisiaj robiłam sałatkę ryżową z tuńczykiem, Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...