piątek, 18 listopada 2016

Delikatny gulasz wieprzowy

Dania jednogarnkowe ostatnio goszczą u mnie stosunkowo często. Tym razem przyszła pora na gulasz wieprzowy. Przepis nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, ale mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich

Składniki
-800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki)
-2 cebule
-średnia marchewka
-3-4 ziarenka ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-łyżeczka słodkiej papryki
-łyżeczka ostrej papryki
-olej
-sól i pierz
-3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na małej ilości oleju na brązowy kolor. W garnku zagotować około litr wody. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Dodać obsmażone mięso. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na tym samym oleju, na którym smażone było mięso. Dodać do gotującej się wieprzowiny. Dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać obraną i startą marchewkę. Doprawić papryczkami, solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną wodą i dodać do gulaszu. Podusić jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Najlepiej podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem.


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...