wtorek, 1 listopada 2016

Leczo

Leczo jest węgierską potrawą przygotowywaną na smalcu i z dodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri.

Składniki
- 3 czerwone papryki
- 2 średnie cukinie
- 2 marchewki
- cebula
- 200g kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- czubata łyżeczka słodkiej papryki
- czubata łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
- listek laurowy
- 3-4 szt. ziela angielskiego
- majeranek

Przygotowanie
Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę i przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. Dolać ok. pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodać obie papryki, majeranek i koncentrat. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami.


Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy lecze w wersji fit! Zapraszamy do nas po inspracje! Www.kcalmar.com

    OdpowiedzUsuń