wtorek, 1 listopada 2016

Leczo

Leczo jest węgierską potrawą przygotowywaną na smalcu i z dodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri lub tabasco.

Składniki (3 porcje)
-3 czerwone papryki
-2 średnie cukinie
-2 marchewki
-cebula
-200g kiełbasy
-100ml passaty pomidorowej (można zastąpić 3 łyżkami koncentratu pomidorowego)
-2 łyżki oleju
-czubata łyżeczka słodkiej papryki
-czubata łyżeczka ostrej papryki
-sól i pieprz
-listek laurowy
-3-4 szt. ziela angielskiego
-majeranek

Przygotowanie
Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę i przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. Dolać ok. pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodać obie papryki, majeranek i koncentrat. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 327 kcal
Tłuszcz: 21,6g
Białko: 14,5g
Węglowodany: 17,3g


Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy lecze w wersji fit! Zapraszamy do nas po inspracje! Www.kcalmar.com

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...