wtorek, 1 listopada 2016

Leczo

Leczo jest węgierską potrawą przygotowywaną na smalcu i z dodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri lub tabasco.

Składniki (3 porcje)
-3 czerwone papryki
-2 średnie cukinie
-2 marchewki
-cebula
-200g kiełbasy
-100ml passaty pomidorowej (można zastąpić 3 łyżkami koncentratu pomidorowego)
-2 łyżki oleju
-czubata łyżeczka słodkiej papryki
-czubata łyżeczka ostrej papryki
-sól i pieprz
-listek laurowy
-3-4 szt. ziela angielskiego
-majeranek

Przygotowanie
Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę i przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. Dolać ok. pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodać obie papryki, majeranek i koncentrat. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 327 kcal
Tłuszcz: 21,6g
Białko: 14,5g
Węglowodany: 17,3g


Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy lecze w wersji fit! Zapraszamy do nas po inspracje! Www.kcalmar.com

    OdpowiedzUsuń

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...