środa, 1 lutego 2012

Wiśniowe muffinki z płatkami owsianymi

Jedne z ulubionych muffinków mojej mamy. Podpatrzone kiedyś u Kornika, pieczone z moimi małymi zmianami. Szczerze polecam.

Składniki
-80 g masła
-220 g wiśni ze słoika
-250 g mąki (użyłam 200g)
-80 g płatków owsianych górskich (użyłam 130g)
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-2 jajka
-120 g cukru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-220 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
-cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z płatkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą, solą. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z cukrem, ekstraktem, roztopionym masłem. Stopniowo dodwać jogurt i całość mieszać, następnie dodać wiśnie. Wsypać suche składniki, mieszać łyżką do połączenia w jednolitą masę.
Przełożyć masę do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Ciasto powinno wypełnić papilotki do 3/4 ich wysokości.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut. Muffiny studzić 5 minut w formie, potem przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem można posypać muffinki cukrem pudrem.
Smacznego ;-)

6 komentarzy:

  1. podmienię wiśnie na maliny, bo próbuję pozbyć się ich nadmiaru z zamrażarki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O super! Dawno nie jadłam muffin. Pysznie wyglądają.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie. ja dodam czekoladę - bo uwielbiam połączenie wiśni i czekolady

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...