poniedziałek, 6 lutego 2012

Obwarzanki z sera

Miałam ostatnio okazję poczuć się jak dziecko. Ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Mianowicie...przytrafiło mi się wspólne pieczenie obwarzanków. Przyznam, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłyśmy coś wspólnie w kuchni. A tu na dodatek smaki z dzieciństwa...Obwarzanki z sera smażone na głębokim tłuszczu według starego przepisu z małej pożółkłej karteczki...

Składniki
-0,5 kg sera białego
-0,5 margaryny
-3 jajka
-szczypta soli
-łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
-mąka (ile się wgniecie - ok. 2,5-3 szklanki)

Przygotowanie
Ze składników zagnieść ciasto. Rozwałkować. Szklanką i kieliszkiem wycinać obwarzanki. Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu. Odsączyć. Ostygnięte posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże ;-)
Smacznego ;-)

8 komentarzy:

  1. uwielbiam je choc u mnie piecze sie je bez sera ale tez sa pycha :) mama zawsze je piekla jak bylam mala :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne te obwarzanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj schrupałabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też się ośliniłam...i parę innych rzeczy w okół mnie również... :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały smak dzieciństwa! Chyba dziś zrobię mojej córce :-)

    OdpowiedzUsuń