wtorek, 6 grudnia 2011

Gulasz warzywny

U Was początek grudnia również taki przytłaczający? Zimno, ponuro, ciemno, na dodatek chyba łapie mnie jakaś jesienno-zimowa deprecha. Najchętniej poszłabym w ślady niedźwiedzi i przespała do wiosny. Póki co, dawkuję sobie koloro-witaminową terapię.

Składniki
-1/2 szkl. czerwonej fasoli (może być też z puszki)
-1/2 cebuli
-1 ząbek czosnku
-czerwona papryka
-zielona papryka
-2 ziemniaki
-10 dag pieczarek
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz, opcjonalnie zioła.

Przygotowanie
Czerwoną fasolę namoczyć na noc, ugotować (w przypadku tej z puszki, należy dodać ją na samym końcu gotowania). Cebulę i czosnek obrać, papryki pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Przesmażyć. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Gotować ok. 15 minut.
Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Pyszny gulasz, z fasolką ,mniam:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna terapia. U mnie dziś zasypało śniegiem cały Lublin. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...