środa, 7 grudnia 2011

Faszerowane cukinie

Zamarzyła mi się dziś ciepła i lekka kolacja. Delikatne cukinie prosto z piekarnika były idealnym pomysłem.

Składniki (4 porcje)
-4 cukinie
-mała cebula
-4 ząbki czosnku
-25-30 dag półtłustego twarogu
-2 jajka
-1-2 łyżki jogurtu naturalnego
-łyżka posiekanego szczypiorku
-sól, pieprz

Przygotowanie
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Oprószyć solą, ułożyć przecięciem do dołu na papierowym ręczniku. Poczekać ok. 15 minut, aż wycieknie sok. Osuszyć wnętrza cukinii. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami, cebulką, czosnkiem, jogurtem i szczypiorkiem, przyprawić do smaku. Farsz nałożyć do cukinii, ułożyć je na blasze. Piec ok. 45 minut w temp. 60-180 st. Co jakiś czas wylać na blachę nieco gorącej wody.

Źródło: Gazetka 'Dania za grosik' (11/2011)
Smacznego ;-)

Przepis bierze udział w akcji Tanie Gotowanie

4 komentarze:

  1. przepadam za faszerowanymi cukiniami. Twoja wersja zapowiada się niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie faszerowałam cukinii. Twoja wersja bardzo mi się podoba! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinie to ja mogę na okrągło przez cały rok, chociaż te młodziutkie są najfajniejsze :) Z twarogiem muszą smakować nieziemsko....

    OdpowiedzUsuń
  4. Twarogiem jeszcze nie nadziewałam cukinii, muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...