poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Sałatka ogórkowa z pieczarkami

Składniki
-4 kg ogórków
-1 i 3/4 szkl. cukru
-1 szkl. octu
-1 łyżka soli
-1 szkl. oleju
-0,5 kg marchwi
-1 kg pieczarek
-0,5 kg cebuli
-ziele angielskie

Przygotowanie
Ogórki umyć i pokroić w talarki (nie obierać) i posolić (0,5 łyżki). Marchew i pieczarki podgotować i pokroić. Cebulę pokroić i zalać wrzątkiem na 2 minuty, odsączyć. Wszystko wystudzić i wymieszać. Przygotować zalewę i zalać warzywa. Pozostawić na kilak godzin. Do każdego słoika włożyć ziarenko ziela angielskiego, włożyć sałatkę. Wekować 10 minut od zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz