Od jakiegoś czasu dość regularnie przeglądam Kulinarne Inspiracje Tesco i muszę przyznać, że mają naprawdę ciekawe propozycje. W któryś weekend skusiłam się na tę potrawkę. I... dziś robię powtórkę bez parówek i w mniejszej ilości wody, jako sytą przekąskę.
Składniki
-150 g soczewicy
-2 parówki
-2 łodygi selera naciowego
-2 małe marchewki
-1/2 pora
-1/2 cebuli
-1/4 pęczka pietruszki
-1 łyżka oleju
-4 łyżki sosu sojowego
-4 ziarna czarnego pieprzu
-1 listek laurowy
-1 łyżka sezamu
-1,5 l wody
Przygotowanie
Soczewicę przepłukać, a następnie gotować przez ok. 15-20 min w nieosolonej wodzie. Łodygę selera i pora pokroić w plastry. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.
Z parówek zdjąć folię, pokroić je w plastry i podsmażać na oleju mieszając przez ok. 5 min. Parówki powinny się ładnie zarumienić z dwóch stron.
Do wody z soczewicą dodać pokrojone warzywa, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz w ziarnach, 1 listek laurowy oraz sól. Gotować jeszcze przez ok. 15 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Warzywa powinny być półtwarde, nie rozgotowane. Po koniec gotowania dodać parówki. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i sezamem. Podawać od razu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Wygląda smacznie tylko, że ja nie jem mięsa :)
OdpowiedzUsuńSzczerze to jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść soczewicy...
OdpowiedzUsuńhttp://guamora.blogspot.com