Ostatnio nie mam nawet głowy do gotowania ani pieczenia. Ale Święta idą, to z pewnością sobie 'odbiję' ;-) Kilka dni temu powstał lekki, słodki deser - a'la budyń, zwany dalej kisielem waniliowym ;-)
Składniki (2 porcje)
-2 szklanki mleka
-1/2 laski wanilii lub 3 opakowania cukru wanilinowego
-1 i 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki cukru
-2 żółtka
Przygotowanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka, żółtka ubić z cukrem. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem przekrojonej wzdłóż wanilii lub cukrem wanilinowym. Do wrzątku wlać rozprowadzoną mąkę, doprowadzić do zawrzenia w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką. Odstawić. Wymieszać z żółtkami. Gorący kisiel przelać do kompotierek, lekko skropić zimną, przegotowaną wodą.
Wartość energetyczna (1 porcja ok. 280g)
Energia: 415 kcal
Tłuszcz: 10,4g
Białko: 9,8g
Węglowodany: 70,5g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Taki domowy budyn vel kisiel musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
O tak, przpeyszny.
OdpowiedzUsuńJa podobny robiłam do Napoleonki!
Xd
pyszne są takie deserki:) robię podobny budyń do ciast:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńmmmmmm próbowałam pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobię dziś na deser:-)Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńprzyszłam się poczęstowac taką miseczką z kremową zawartością..
OdpowiedzUsuńwracaj już.