środa, 24 marca 2010

Kisiel waniliowy z żółtkami

Ostatnio nie mam nawet głowy do gotowania ani pieczenia. Ale Święta idą, to z pewnością sobie 'odbiję' ;-) Kilka dni temu powstał lekki, słodki deser - a'la budyń, zwany dalej kisielem waniliowym ;-)

Składniki (2 porcje)
-2 szklanki mleka
-1/2 laski wanilii lub 3 opakowania cukru wanilinowego
-1 i 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki cukru
-2 żółtka

Przygotowanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka, żółtka ubić z cukrem. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem przekrojonej wzdłóż wanilii lub cukrem wanilinowym. Do wrzątku wlać rozprowadzoną mąkę, doprowadzić do zawrzenia w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką. Odstawić. Wymieszać z żółtkami. Gorący kisiel przelać do kompotierek, lekko skropić zimną, przegotowaną wodą.

Wartość energetyczna (1 porcja ok. 280g)
Energia: 415 kcal
Tłuszcz: 10,4g
Białko: 9,8g
Węglowodany: 70,5g

Smacznego ;-)

7 komentarzy:

  1. Taki domowy budyn vel kisiel musi byc pyszny :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, przpeyszny.
    Ja podobny robiłam do Napoleonki!
    Xd

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne są takie deserki:) robię podobny budyń do ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm próbowałam pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem co zrobię dziś na deser:-)Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. przyszłam się poczęstowac taką miseczką z kremową zawartością..

    wracaj już.

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...