Coś dla zwolenniczek (i zwolenników również) lekkich deserów. Puszysty, nie za słodki, a jednocześnie z mnóstwem wartości odżywczych ;-)
Składniki (na ok. 2-3 porcje)
-2 banany
-2 jajka
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Pozostawić na kilkanaście minut, następnie ogrzewać na małym ogniu, mieszając. Gdy zawrze odstawić i ostudzić.
Jajka i banany umyć, osuszyć. Oddzielić białka od żółtek. Banany obrać ze skórki, odkroić końce, pokroić w kawałki i wraz z żółtkami połową cukru zmiksować. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany, ubijając w dalszym ciągu dodawać po trochu pozostały cukier. Pianę, ubijając połączyć ze zmiksowanymi składnikami i żelatyną. Ubijać kilka minut. Gotowy krem wyłożyć do kompotierek i schłodzić w lodówce.
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Mniam, musi byc pyszny ten deser :) Uwielbiam banany!
OdpowiedzUsuńMilego dnia :)
Brzmi ciekawie, chociaż od siebie dodałabym coś kwaśnego do tego deseru :)Ale ja tak mam jak widzę banany :)
OdpowiedzUsuńno nie! nie było mnie u Ciebie kilka dni, a tu proszę jakie smakołyki! uwielbiam banany!:) zjadłabym taki kremik:))
OdpowiedzUsuń