Składniki (4 porcje)
-1 kg cebuli
-3 łyżki masła
-2 łyżki oleju
-350 ml białego wytrawnego wina
-1 l bulionu
-listek laurowy
-100 g tartego sera gruyère (można użyć także np. ementalera)
-1 bagietka
-świeży tymianek
-sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie półplasterki. W garnku rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę. Dusić na średnim ogniu około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając.
Zwiększyć moc palnika i przesmażyć jeszcze chwilę mieszając (cebula powinna mieć kolor karmelu). Dodać listek laurowy i wino. Gotować kilkanaście minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować około 30 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
Bagietkę pokroić na plastry. Posmarować delikatnie masłem. Opiec lekko w piekarniku.
Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek albo do jednego dużego naczynia. Na wierzchu poukładać grzanki, posypać całość serem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera. Podawać na gorąco.
Energia: 485,9 kcal
Tłuszcz: 18,3g
Białko: 14g
Węglowodany: 65,2g
Smacznego :-)
Słyszałam o takiej zupie zapiekanej pod ciastem francuskim :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, chętnie zrobię taką zupę 💛
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cebulową z grzankami, świetnie rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńAleż połączenie smaków! Będzie trzeba wypróbować ; )
OdpowiedzUsuńTo prawdziwa klasyka kuchni, a ja jeszcze jej nie przygotowywałam...
OdpowiedzUsuńJa ostatnio coraz częściej gotuję zupy. Na chłody, które teraz mamy są w sam raz. Cebulowa z serowymi grzankami to pyszny klasyk. Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńRobiłam taką zupę, jest delikatna, ale bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pysznie rozgrzewająca zupa :)
OdpowiedzUsuńkiedyś dawno robiłam i pamiętam że mi smakowała; zrobiłaś mi smaku na taką zupę
OdpowiedzUsuńNie jadłyśmy nigdy takiej zupy :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupę cebulową
OdpowiedzUsuńpyszna jest polecam !
OdpowiedzUsuńMniam! Koniecznie muszę sobie sprawdzić taką zupę. Przepis wydaje się być dość prosty. Ciekawe, czy uda mi się zrobić ją tak samo smacznie, jak Tobie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę cebulową <3
OdpowiedzUsuń