niedziela, 30 września 2018

Francuska zupa cebulowa

Gdy chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i kilkuskładnikowa, zniewala smakiem, a z dodatkiem grzanek i sera dodaje energii na długo.

Składniki (4 porcje)
-1 kg cebuli
-3 łyżki masła
-2 łyżki oleju
-350 ml białego wytrawnego wina
-1 l bulionu
-listek laurowy
-100 g tartego sera gruyère (można użyć także np. ementalera)
-1 bagietka
-świeży tymianek
-sól, pieprz

Przygotowanie
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie półplasterki. W garnku rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę. Dusić na średnim ogniu około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając.
Zwiększyć moc palnika i przesmażyć jeszcze chwilę mieszając (cebula powinna mieć kolor karmelu). Dodać listek laurowy i wino. Gotować kilkanaście minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować około 30 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
Bagietkę pokroić na plastry. Posmarować delikatnie masłem. Opiec lekko w piekarniku.
Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek albo do jednego dużego naczynia. Na wierzchu poukładać grzanki, posypać całość serem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera. Podawać na gorąco.


Smacznego :-)

14 komentarzy:

  1. Słyszałam o takiej zupie zapiekanej pod ciastem francuskim :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, chętnie zrobię taką zupę 💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię cebulową z grzankami, świetnie rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ połączenie smaków! Będzie trzeba wypróbować ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawdziwa klasyka kuchni, a ja jeszcze jej nie przygotowywałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio coraz częściej gotuję zupy. Na chłody, które teraz mamy są w sam raz. Cebulowa z serowymi grzankami to pyszny klasyk. Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam taką zupę, jest delikatna, ale bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedyś dawno robiłam i pamiętam że mi smakowała; zrobiłaś mi smaku na taką zupę

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłyśmy nigdy takiej zupy :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Koniecznie muszę sobie sprawdzić taką zupę. Przepis wydaje się być dość prosty. Ciekawe, czy uda mi się zrobić ją tak samo smacznie, jak Tobie.

    OdpowiedzUsuń

Pieczone pierożki z tuńczykiem i papryką (pieczone empanadas)

Pieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie  pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym r...