niedziela, 30 września 2018

Francuska zupa cebulowa

Gdy chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i kilkuskładnikowa, zniewala smakiem, a z dodatkiem grzanek i sera dodaje energii na długo.

Składniki (4 porcje)
-1 kg cebuli
-3 łyżki masła
-2 łyżki oleju
-350 ml białego wytrawnego wina
-1 l bulionu
-listek laurowy
-100 g tartego sera gruyère (można użyć także np. ementalera)
-1 bagietka
-świeży tymianek
-sól, pieprz

Przygotowanie
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie półplasterki. W garnku rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę. Dusić na średnim ogniu około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając.
Zwiększyć moc palnika i przesmażyć jeszcze chwilę mieszając (cebula powinna mieć kolor karmelu). Dodać listek laurowy i wino. Gotować kilkanaście minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować około 30 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
Bagietkę pokroić na plastry. Posmarować delikatnie masłem. Opiec lekko w piekarniku.
Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek albo do jednego dużego naczynia. Na wierzchu poukładać grzanki, posypać całość serem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera. Podawać na gorąco.


Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 485,9 kcal
Tłuszcz: 18,3g
Białko: 14g
Węglowodany: 65,2g 


Smacznego :-)

14 komentarzy:

  1. Słyszałam o takiej zupie zapiekanej pod ciastem francuskim :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, chętnie zrobię taką zupę 💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię cebulową z grzankami, świetnie rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ połączenie smaków! Będzie trzeba wypróbować ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawdziwa klasyka kuchni, a ja jeszcze jej nie przygotowywałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio coraz częściej gotuję zupy. Na chłody, które teraz mamy są w sam raz. Cebulowa z serowymi grzankami to pyszny klasyk. Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam taką zupę, jest delikatna, ale bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak pysznie rozgrzewająca zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kiedyś dawno robiłam i pamiętam że mi smakowała; zrobiłaś mi smaku na taką zupę

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłyśmy nigdy takiej zupy :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Koniecznie muszę sobie sprawdzić taką zupę. Przepis wydaje się być dość prosty. Ciekawe, czy uda mi się zrobić ją tak samo smacznie, jak Tobie.

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...