poniedziałek, 30 lipca 2018

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowych już nie wspomnę. Zakupy na to ciasto robiłam kilka razy, a za każdym razem truskawki nie doczekały nawet wyjęcia mąki z szafki. Podobnie z czereśniami. Oczywiście bardzo mnie cieszy, że świeże owoce mają powodzenie w moim domu. Tylko z sezonowością na blogu gorzej. Nigdy nie trafię z wypiekami w dobry czas ;) 
Ciasto jest puszyste i sprężyste, smacznie wilgotne. Z powodzeniem nadaje się do upieczenia z innymi owocami.

Składniki (na blachę ok 20x20cm)
-200 g mąki pszennej
-40 g mąki ziemniaczanej
-1 kostka masła
-150 g cukru
-4 jajka
-cukier wanilinowy
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-150 g jogurtu greckiego
-500 g truskawek
-50 g płatków migdałowych.

Przygotowanie
Truskawki umyć, odszypułkować i odłożyć by obciekły.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawać po 1 jajku, później mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a na końcu jogurt grecki. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masie rozłożyć owoce (wedle uznania mogą pozostać w całości lub pokrojone w połówki) i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.



Smacznego ;-)

16 komentarzy:

  1. Prezentuje się tak że aż zjadłabym duży kawałek tego ciacha ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ucierańce na jogurcie są najsmaczniejsze. A już z dodatkiem truskawek to po prostu niebo :) Będę musiała wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne ciasto na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta ucierane są pyszne, no i kojarzą mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta uwielbiam szczególnie w lecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy ucierane ciasta pełne owoców <3

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię bardzo takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  8. Pojadłabym truskawek, szkoda, że już po sezonie :(.

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie sprawa z sezonowymi owocami ma się całkiem podobnie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciacha lubimy najbardziej :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta ucierane są pyszne! A z truskawkami to już w ogóle niebo :)

    OdpowiedzUsuń

Francuska zupa cebulowa

Gdy chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i ...