Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowych już nie wspomnę. Zakupy na to ciasto robiłam kilka razy, a za każdym razem truskawki nie doczekały nawet wyjęcia mąki z szafki. Podobnie z czereśniami. Oczywiście bardzo mnie cieszy, że świeże owoce mają powodzenie w moim domu. Tylko z sezonowością na blogu gorzej. Nigdy nie trafię z wypiekami w dobry czas ;)
Ciasto jest puszyste i sprężyste, smacznie wilgotne. Z powodzeniem nadaje się do upieczenia z innymi owocami.
Składniki (na blachę ok 20x20cm)
-200 g mąki pszennej
-40 g mąki ziemniaczanej
-1 kostka masła
-150 g cukru
-4 jajka
-cukier wanilinowy
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-150 g jogurtu greckiego
-500 g truskawek
-50 g płatków migdałowych.
Przygotowanie
Truskawki umyć, odszypułkować i odłożyć by obciekły.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawać po 1 jajku, później mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a na końcu jogurt grecki. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masie rozłożyć owoce (wedle uznania mogą pozostać w całości lub pokrojone w połówki) i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Prezentuje się tak że aż zjadłabym duży kawałek tego ciacha ^_^
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUcierańce na jogurcie są najsmaczniejsze. A już z dodatkiem truskawek to po prostu niebo :) Będę musiała wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuńCiasta ucierane są pyszne, no i kojarzą mi się z wakacjami :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbiam szczególnie w lecie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ucierane ciasta pełne owoców <3
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńlubię bardzo takie ciasta
OdpowiedzUsuńPojadłabym truskawek, szkoda, że już po sezonie :(.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńU mnie sprawa z sezonowymi owocami ma się całkiem podobnie :D
OdpowiedzUsuńAle smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha lubimy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ciasta ucierane są pyszne! A z truskawkami to już w ogóle niebo :)
OdpowiedzUsuń