środa, 28 maja 2014

Mocno czekoladowa tarta z wiśniami

Tarta wprost rozpływa się w ustach. Idealna propozycja dla osób lubiących brownie. Najlepiej smakuje podana jeszcze na ciepło, kiedy czekolada jest płynna i cudownie wypływa ze środka.

Składniki
na ciasto
-200 g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-125 g margaryny
-1 jajko
-3 łyżki śmietany
-3-4 łyżki cukru
-szczypta soli
na masę
-250 g białego sera
-1 jajko
-2 łyżki kakao
-4 łyżki śmietany
-2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
-4 łyżki cukru
-1 szkl. wiśni (mogą być mrożone. Ja użyłam wydrylowanych w słoikach domowej roboty)
-1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie
Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły.
Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Formę do tarty natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylepić przygotowanym ciastem. wysypać groch lub ułożyć specjalne obciążniki do pieczenia tart. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st.
Biały ser, śmietanę, jajko, budyń w proszku, cukier i kakao zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę.
Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć wiśnie. Całość piec ok 30 minut w tej samej temperaturze.





Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Mega czekoladowa i z wiśniami - biorę!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czekoladowe ciasta! :) Mniam Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mocno czekoladowa, coś dl mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie czekolady i wiśni zawsze smakuje wybornie- tarta musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...