Przepyszne wytrawne placuszki, które dzięki obecności buraczków zyskują ciekawy słodkawy smak. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną. Świetna alternatywa na prosty obiad.
Składniki
-3 średnie buraki
-2 jabłka
-500 g twarogu
-1 jajko
-1 szkl. mąki
-1/2 szkl. mleka
-sól, cukier
-kwaśna śmietana
-tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Twaróg rozdrobnić z mlekiem na gęstą masę (można zmiksować). Jabłka obrać, zetrzeć. Wymieszać z twarogiem. Dodać buraki, jajko, mąkę. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka. Masa powinna być dość gęsta. Dodać trochę cukru, posolić. Kłaść łyżką nieduże placuszki na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron. Podawać ciepłe polane kwaśną śmietaną.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
mniam! wygląda obłędnie! dużo dałabym zeby skosztować ;-)
OdpowiedzUsuńWow świetny kolor, pomysłowe placuszki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo inspirująca propozycja:-)
OdpowiedzUsuńBardzo nietypowo, ale ja buraczki uwielbiam i czuję, że te placuszki są dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń