czwartek, 22 maja 2014

Ciasto Cappuccino

Idealna propozycja dla osób lubiących ciasta w typie tiramisu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie sprawdza się również jako deser w pucharkach (zamiast biszkoptu można użyć np. nasączonych biszkoptów).

Składniki
-4 jajka
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
-1/2 szkl. mąki pszennej
-3/4 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-cukier waniliowy
-budyń śmietankowy
-kostka masła
-1 l. mleka
-10 dag kawy cappuccino
-4 łyżki żelatyny
-2 op. bitej śmietany (tzw. Śnieżki)
-zagęstnik do bitej śmietany (tzw. Śmietan-fix)

Przygotowanie
Białka ubić dodając cukier. Mieszać, dodając żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st.
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły biszkopt. Schłodzić.
1/3 szkl. mleka odlać do kubka, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać do gotującego się. Zagotować, ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Schłodzone cappuccino zmiksować z bitą śmietaną i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodać żelatynę, miksować 2-3 minuty. Masę wyłożyć jako drugą warstwę na biszkopt. Wstawić do lodówki. Wierzch można przyozdobić np. przesianym przez sitko kakao.

Smacznego! ;-)

9 komentarzy:

  1. Też często robię to ciasto, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam takiej klasycznej prostokątnej. Ja tam wiem ile one mają...? ok 39x24cm? coś takiego chyba :)

      Usuń
  4. wygląda pysznie ;) chyba zrobię sobie jutro takie ale w formie muffinek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żeby wykonanie było mniej czasochłonne proponuję taką kolejność:

    Mleko podzielić po 500ml, z jednej części odlać 1/3 szkl. mleka do kubka, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać do gotującego się. Zagotować, ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki.
    Następnie robimy budyń wg przepisu (jak będzie stygł będzie czas na zrobienie biszkoptu).
    Potem biszkopt wg przepisu (cappuccino wciąż stygnie lub już leżakuje w lodówce, więc biszkopt się zdąży upiec, a krem budyniowy i tak kładziemy na ciepły spód, więc długo się nie musi studzić).
    Na koniec ubijamy śmietanę z cappuccino (jak dobrze ubita na sztywno może chwilkę poczekać) po czym rozpuszczamy żelatynę, czekamy max 2 min i dodajemy do śmietany, bo dość szybko tężeje (można dzięki temu uniknąć grudek, jakie mi powstały za pierwszym razem). i mixujemy, jak w przepisie.

    myślę, że w taki sposób można znacznie skrócić czas wykonania ciasta. mam nadzieję, że ta sugestia okaże się przydatna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten 1 litr mleka jest łącznie na budyń i masę cappuccino?

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...