niedziela, 20 października 2013

Penne zapiekane z cukinią i pomidorami

Na jesienne chłody powinnam nabrałam ochoty na pożywną zapiekankę makaronową. Z przyjemnością mogłam w niej przetestować nowość na naszym rynku - makaron od firmy Elovena. Muszę przyznać, że w zapienkance spisał się idealnie! :-)

Składniki
-ok. 200g makaronu penne
-2 pomidory
-1 cukinia
-2 jajka
-5 łyżek śmietany
-250g szpinaku mrożonego
-opakowanie sera lazur (ok 150-200g)
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukienię i pomidory obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić aż zmiękną. Szpinak rozmrozić, odparować. Dodać zgnieciony czosnek, 3 łyżki śmietany. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy szpinakowej wrzucić makaron, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na makaron przełożyć podduszone wcześniej warzywa. Jajka rozbić widelcem, dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Można doprawić. Powstałym 'sosem' polać zapiekankę. Na wierzch pokruszyć ser (ewentualnie poukładać pokrojony w plasterki). Piec ok 20 minut w temp. 185 st.

Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Moi nie lubią szpinaku a ja uwielbiam. Właśnie w takich potrawach staram się przemycić szpinak. Świetne danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię szpinak, w przeciwieństwie do mojej rodziny, Zapiekanka godna polecenia. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak mogłabym go jeść co trochę.
    Ta zapiekanka bardzo mi się podoba :) Zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem własnie przed obiadem, a tu takie pyszności zaserwowałaś:)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...