Przeprowadzka do mieszkania z nieczynnym piekarnikiem rozleniwiła mnie w kuchni już totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-)
Składniki
-1 czerwona cebula
-1 czerwona papryka
-ok 250g szpinaku
-1 bulwa kopru włoskiego
-400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy)
-łyżka oliwy z oliwek
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka mąki pszennej
-450ml bulionu
-85ml wytrawnego białego wina
-1 liść laurowy
-1 łyżeczka zmielonej kolendry
-1/2 łyżeczki papryki
-sól i pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę obsmażać na niej cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Pokroić koper włoski i paprykę, dodać do garnka. Dusić kilka minut, mieszając.
Dodać ciecierzycę. Składniki połączyć z mąką.
Wlać bulion, wino, dorzucić liść laurowy, kolendrę (można zastąpić gałką muszkatołową - dobrze komponuje się ze szpinakiem) i paprykę. Dusić pod przykrywką ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Lubię ciecierzycę, ale dawno jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem warzyw z pewnością smakuje świetnie :)
poza tą jedną łyżką mąki to to jest hiperzdroer i sycące danie! ekstra :) powinnaś je zgłosić do tego konkursu na zdrowe przepisy, fajne nagrody mają :> a i twoja inwencja wyjdzie na szersze wody :> no patrz sama https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122
OdpowiedzUsuń