Wiosna nie chce przyjść, więc postanowiłam wznowić zieloną koloroterapię. Tym razem padło na szpinak. I to szpinak ze spaghetti! A może spaghetti ze szpinakiem?
Składniki
-ok. 300g makaronu spaghetti (użyłam makaronu firmy Arrighi)
-ok. 250g mrożonego szpinaku
-ok. 250 g pieczarek
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego
-czarny pieprz i sól do smaku
-olej do smażenia
-ew. parmezan
Przygotowanie
Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu.
Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pychotka. Uwielbiam szpinak;-)))) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mniamiii na pewno pycha :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :))
OdpowiedzUsuńPycha, u mnie wczoraj było spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem(kuchnia lidla), chociaż z mięsem, to szpinak super pasował:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, będę próbować. Mniam :)
OdpowiedzUsuńNasz ulubiony makaron No 5 i szpinak ...mniaaaam!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:):)
Tapenda
Nie łączyłam jeszcze szpinaku z pieczarkami, ale zaciekawiłaś mnie tą kombinacją ;) myślę że posmakowałoby mi bo jestem wielką miłośniczką tego zielonego warzywa, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńSzpinak zostal mi wypaczony w dziecinstwie wygladalo to jak nieznajoma breja w rownie odpychajacym kolorze. Przepisy kulinarne zawsze ze szpinakiem sprawialy u mnie mase problemow, jednak jak doda sie do tego pieczarki, cebulke, fete i troche wycisnietego czosnku, wtedy nie dosc ze jest zjadliwe, to moze i nawet wykwintne :)
OdpowiedzUsuńpysznosci ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Bardzo lubię takie połączenie. Czasem robię podobnie, tylko daję fetę lub serek wegański. Cieszę się, że jest sezon na szpinak. Może jutro takie cudo wyczaruję sobie na obiad :)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka cieknie :) ale z pieczarkami jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń