środa, 10 kwietnia 2013

Spaghetti ze szpinakiem i pieczarkami

Wiosna nie chce przyjść, więc postanowiłam wznowić zieloną koloroterapię. Tym razem padło na szpinak. I to szpinak ze spaghetti! A może spaghetti ze szpinakiem? 


Składniki
-ok. 300g makaronu spaghetti (użyłam makaronu firmy Arrighi)
-ok. 250g mrożonego szpinaku
-ok. 250 g pieczarek
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego
-czarny pieprz i sól do smaku
-olej do smażenia
-ew. parmezan

Przygotowanie
Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu.
Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą  i dokładnie wymieszać.
Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem.


Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Pychotka. Uwielbiam szpinak;-)))) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniamiii na pewno pycha :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, u mnie wczoraj było spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem(kuchnia lidla), chociaż z mięsem, to szpinak super pasował:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, będę próbować. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasz ulubiony makaron No 5 i szpinak ...mniaaaam!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie łączyłam jeszcze szpinaku z pieczarkami, ale zaciekawiłaś mnie tą kombinacją ;) myślę że posmakowałoby mi bo jestem wielką miłośniczką tego zielonego warzywa, pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak zostal mi wypaczony w dziecinstwie wygladalo to jak nieznajoma breja w rownie odpychajacym kolorze. Przepisy kulinarne zawsze ze szpinakiem sprawialy u mnie mase problemow, jednak jak doda sie do tego pieczarki, cebulke, fete i troche wycisnietego czosnku, wtedy nie dosc ze jest zjadliwe, to moze i nawet wykwintne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznosci ! :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie połączenie. Czasem robię podobnie, tylko daję fetę lub serek wegański. Cieszę się, że jest sezon na szpinak. Może jutro takie cudo wyczaruję sobie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. aż mi ślinka cieknie :) ale z pieczarkami jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...