Pyszne kotleciki, które pomogły mi przetrwać ostatni weekend w pracy. Na dodatek bardzo tanie i...zdrowe.
Składniki
-100 g ryżu
-2 duże marchewki
-2 surowe jajka
-2 ugotowane jajka
-2 cebule
-szczypiorek
-1 łyżka masła
-sól, pieprz
Przygotowanie
Marchewkę zerzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w
drobną kostkę. Całość podsmayć na maśle do miękkości i doprawić
solą i pieprzem.
Jak warzywa lekko ostygną dodać do nich jajko pokrojone w kostkę,
ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować
kotleciki to należy dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodać
szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.
Formować średniej wielkości kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Bardzo fajnie smakują z jogurtowo-ziołowym sosem.
Źródło: Impresja Smaku
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Marchewkowe muszą smakować wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńBrzmią smacznie. Muszę je spróbować. Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiadają :)!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wariacje na temat kotlecików :)
OdpowiedzUsuńBARDZO, ALE TO BARDZO LUBIĘ TAKIE KOTLECIKI :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z mięsa:)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i mmm, mocno smaczne jedzonko
OdpowiedzUsuńDzisiaj planuję zrobić te kotlety :). Ile sztuk wychodzi z przepisu? W końcu daje się 1 jajko pokrojone w kostkę(jak w opisie), czy dwa jak w składnikach?
OdpowiedzUsuńJa robię kotlety z samej marchewki i cebuli :) też są pyszne :)