czwartek, 30 maja 2013

Kotleciki ryżowo-marchewkowe

Pyszne kotleciki, które pomogły mi przetrwać ostatni weekend w pracy. Na dodatek bardzo tanie i...zdrowe. 

Składniki
-100 g ryżu
-2 duże marchewki
-2 surowe jajka
-2 ugotowane jajka
-2 cebule
-szczypiorek
-1 łyżka masła
-sól, pieprz

Przygotowanie
Marchewkę zerzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Całość podsmayć na maśle do miękkości i doprawić solą i pieprzem.
Jak warzywa lekko ostygną dodać do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to należy dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodać szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.
Formować średniej wielkości kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
 Bardzo fajnie smakują z jogurtowo-ziołowym sosem.

Źródło: Impresja Smaku
Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. Marchewkowe muszą smakować wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmią smacznie. Muszę je spróbować. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie wariacje na temat kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń
  4. BARDZO, ALE TO BARDZO LUBIĘ TAKIE KOTLECIKI :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak z mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam i mmm, mocno smaczne jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj planuję zrobić te kotlety :). Ile sztuk wychodzi z przepisu? W końcu daje się 1 jajko pokrojone w kostkę(jak w opisie), czy dwa jak w składnikach?

    Ja robię kotlety z samej marchewki i cebuli :) też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...