sobota, 5 maja 2012

Ciasto z jabłkami i budyniem

Proste w przygotowaniu, ale za to jakie pyszne. Pachnące słodką wiosną ;)

Składniki
-4 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-1 kostka margaryny
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg pokrojonych w plastry jabłek
-2 budynie owocowe ugotowane w 2 i 1/2 szklanki mleka z łyżeczką masła
-1 cukier wanilinowy

Przygotowanie
Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je  na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy  (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę).
Na ciasto wyłożyć  jabłka i posypać cukrem wanilinowy.
Gorącym budyniem zalać jabłka,  przykryć je drugą częścią ciasta i piec godzinę w temperaturze 180 st.

Smacznego ;-)

czwartek, 3 maja 2012

Kuleczki bounty

Małe słodkie kokosowe kuleczki świetnie się nadają na przyjęcie gości. Po prostu palce lizać ;-)

Składniki
-200 g wiórek kokosowych
-70 g masła
-70 g cukru pudru
-100 ml śmietanki kremówki 30%
-200 g czekolady (polecam 100g gorzkiej i 100g białej)

Przygotowanie
Wiórki i cukier wsypać do miski i dokładnie wymieszać.
Śmietankę wlać do  garnka, włożyć masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła, następnie wlać  do wiórek z cukrem. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce aż  będzie się dobrze lepić, ale odstawać od rąk. (średnio 15-60 minut).
W  międzyczasie przygotować papier do wyłożenia kuleczek i kilka  wykałaczek (albo 2 widelce).Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Z  Masy formować kuleczki (lub jakiekolwiek inne kształty wg uznania).  Gotowe kuleczki nabijać na wykałaczkę i maczać w czekoladzie. Odstawić w  chłodne miejsce do stężenia czekoladowej polewy.

Smacznego ;-)

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...