sobota, 5 maja 2012

Ciasto z jabłkami i budyniem

Proste w przygotowaniu, ale za to jakie pyszne. Pachnące słodką wiosną ;)

Składniki
-4 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-1 kostka margaryny
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg pokrojonych w plastry jabłek
-2 budynie owocowe ugotowane w 2 i 1/2 szklanki mleka z łyżeczką masła
-1 cukier wanilinowy

Przygotowanie
Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je  na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy  (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę).
Na ciasto wyłożyć  jabłka i posypać cukrem wanilinowy.
Gorącym budyniem zalać jabłka,  przykryć je drugą częścią ciasta i piec godzinę w temperaturze 180 st.

Smacznego ;-)

10 komentarzy:

  1. pachnące wiosną.. ach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z jabłkami:) I jeszcze ten budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wyglada... mniemi

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka i budyń to rewelacyjne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej zapomniałam o tym cieście. Piekłam podobne lata temu, rzeczywiście przepyszne było.

    OdpowiedzUsuń
  6. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html "ZAPRASZAMY NA CASTING-w linku informacja o programie.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki rozmiar blachy jest odpowiedni dla tego ciasta :)?

    OdpowiedzUsuń
  8. zaraz się biorę za robote

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...