Proste w przygotowaniu, ale za to jakie pyszne. Pachnące słodką wiosną ;)
Składniki
-4 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-1 kostka margaryny
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg pokrojonych w plastry jabłek
-2 budynie owocowe ugotowane w 2 i 1/2 szklanki mleka z łyżeczką masła
-1 cukier wanilinowy
Przygotowanie
Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę).
Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem wanilinowy.
Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć je drugą częścią ciasta i piec godzinę w temperaturze 180 st.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
pachnące wiosną.. ach :-)
OdpowiedzUsuńładna krateczka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami:) I jeszcze ten budyń :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada... mniemi
OdpowiedzUsuńJabłka i budyń to rewelacyjne połączenie!
OdpowiedzUsuńJej zapomniałam o tym cieście. Piekłam podobne lata temu, rzeczywiście przepyszne było.
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blachy jest odpowiedni dla tego ciasta :)?
OdpowiedzUsuńzaraz się biorę za robote
OdpowiedzUsuń