sobota, 5 maja 2012

Ciasto z jabłkami i budyniem

Proste w przygotowaniu, ale za to jakie pyszne. Pachnące słodką wiosną ;)

Składniki
-4 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-1 kostka margaryny
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg pokrojonych w plastry jabłek
-2 budynie owocowe ugotowane w 2 i 1/2 szklanki mleka z łyżeczką masła
-1 cukier wanilinowy

Przygotowanie
Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je  na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy  (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę).
Na ciasto wyłożyć  jabłka i posypać cukrem wanilinowy.
Gorącym budyniem zalać jabłka,  przykryć je drugą częścią ciasta i piec godzinę w temperaturze 180 st.

Smacznego ;-)

10 komentarzy:

  1. pachnące wiosną.. ach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z jabłkami:) I jeszcze ten budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wyglada... mniemi

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka i budyń to rewelacyjne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej zapomniałam o tym cieście. Piekłam podobne lata temu, rzeczywiście przepyszne było.

    OdpowiedzUsuń
  6. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html "ZAPRASZAMY NA CASTING-w linku informacja o programie.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki rozmiar blachy jest odpowiedni dla tego ciasta :)?

    OdpowiedzUsuń
  8. zaraz się biorę za robote

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...