czwartek, 3 maja 2012

Kuleczki bounty

Małe słodkie kokosowe kuleczki świetnie się nadają na przyjęcie gości. Po prostu palce lizać ;-)

Składniki
-200 g wiórek kokosowych
-70 g masła
-70 g cukru pudru
-100 ml śmietanki kremówki 30%
-200 g czekolady (polecam 100g gorzkiej i 100g białej)

Przygotowanie
Wiórki i cukier wsypać do miski i dokładnie wymieszać.
Śmietankę wlać do  garnka, włożyć masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła, następnie wlać  do wiórek z cukrem. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce aż  będzie się dobrze lepić, ale odstawać od rąk. (średnio 15-60 minut).
W  międzyczasie przygotować papier do wyłożenia kuleczek i kilka  wykałaczek (albo 2 widelce).Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Z  Masy formować kuleczki (lub jakiekolwiek inne kształty wg uznania).  Gotowe kuleczki nabijać na wykałaczkę i maczać w czekoladzie. Odstawić w  chłodne miejsce do stężenia czekoladowej polewy.

Smacznego ;-)

8 komentarzy:

  1. lubimy takie kuleczki bardzo!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O coś dla mnie! na jednej by się nie skończyło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Takie drobne, kokosowe smakołyki biorę bez gadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pozwól, że się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie wypróbuję! i to chyba za chwilę, bo suoer się zapowiada:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! Też je bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O właśnie takiego przepisu szukałam:) bo zawsze mi się czekolada w dłoniach roztapiała, a pomysł z wykałaczką jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...