Małe słodkie kokosowe kuleczki świetnie się nadają na przyjęcie gości. Po prostu palce lizać ;-)
Składniki
-200 g wiórek kokosowych
-70 g masła
-70 g cukru pudru
-100 ml śmietanki kremówki 30%
-200 g czekolady (polecam 100g gorzkiej i 100g białej)
Przygotowanie
Wiórki i cukier wsypać do miski i dokładnie wymieszać.
Śmietankę wlać do garnka, włożyć masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła, następnie wlać do wiórek z cukrem. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce aż będzie się dobrze lepić, ale odstawać od rąk. (średnio 15-60 minut).
W międzyczasie przygotować papier do wyłożenia kuleczek i kilka wykałaczek (albo 2 widelce).Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Z Masy formować kuleczki (lub jakiekolwiek inne kształty wg uznania). Gotowe kuleczki nabijać na wykałaczkę i maczać w czekoladzie. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia czekoladowej polewy.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
lubimy takie kuleczki bardzo!:-)
OdpowiedzUsuńO coś dla mnie! na jednej by się nie skończyło.
OdpowiedzUsuńMniam! Takie drobne, kokosowe smakołyki biorę bez gadania :)
OdpowiedzUsuńMmm, pozwól, że się poczęstuję:)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję! i to chyba za chwilę, bo suoer się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Pychotki na jeden kęs!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Też je bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńO właśnie takiego przepisu szukałam:) bo zawsze mi się czekolada w dłoniach roztapiała, a pomysł z wykałaczką jest świetny:)
OdpowiedzUsuń