niedziela, 16 października 2011

Muffny marchewkowe z orzechami

Pyszne, wilgotne i delikatne. Naprawdę polecam. Przepis znalazłam w kolekcji kart 'Wypieki ze smakiem' i z miejsca mnie zauroczył. Nie myliłam się, efekt naprawdę smakowity.

Składniki
-320 g mąki
-100 g cukru
-łyżka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
-250 g marchwi
-50 g masła
-100 g rodzynek
-sok z pomarańczy
-300 ml zsiadłego mleka
-2 jajka
-100 g serka typu Philadelphia
-50 g orzechów włoskich
-3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temp. 175 st. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Zetrzeć marchew na tartce o małych oczkach i dodać ją do mąki wraz z roztopionym masłem i rodzynkami.
Sok z pomarańczy połączyć z zsiadłym mlekiem i jajkami i dodać do ciasta. Wymieszać. Wypełnić nim foremki, a na wierzchu muffinów ułożyć kremowy serek.
W muffiny wcisnąć orzechy włoskie i posypać brązowym cukrem. Piec przez około 30 minut.
Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. rozkoszne są z tymi orzeszkami po środku

    OdpowiedzUsuń
  2. mniamuśnie, a orzeszki dodają szyku wizualnie i smakowo

    OdpowiedzUsuń
  3. jako wielka wielbicielka muffinów wypróbuję na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...