Pyszne, wilgotne i delikatne. Naprawdę polecam. Przepis znalazłam w kolekcji kart 'Wypieki ze smakiem' i z miejsca mnie zauroczył. Nie myliłam się, efekt naprawdę smakowity.
Składniki
-320 g mąki
-100 g cukru
-łyżka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
-250 g marchwi
-50 g masła
-100 g rodzynek
-sok z pomarańczy
-300 ml zsiadłego mleka
-2 jajka
-100 g serka typu Philadelphia
-50 g orzechów włoskich
-3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temp. 175 st. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Zetrzeć marchew na tartce o małych oczkach i dodać ją do mąki wraz z roztopionym masłem i rodzynkami.
Sok z pomarańczy połączyć z zsiadłym mlekiem i jajkami i dodać do ciasta. Wymieszać. Wypełnić nim foremki, a na wierzchu muffinów ułożyć kremowy serek.
W muffiny wcisnąć orzechy włoskie i posypać brązowym cukrem. Piec przez około 30 minut.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
rozkoszne są z tymi orzeszkami po środku
OdpowiedzUsuńmniamuśnie, a orzeszki dodają szyku wizualnie i smakowo
OdpowiedzUsuńjako wielka wielbicielka muffinów wypróbuję na pewno! :)
OdpowiedzUsuń