wtorek, 3 maja 2011

Czekoladowy mannowiec

Dopiero zauważyłam, że moja nieobecność osiągnęła calutki miesiąc. Akurat w czasie, kiedy wszyscy chwalą się swoimi świątecznymi wypiekami. Chciałam podzielić się cudnymi bajglami, które przygotowałam na wielkanocno-poniedziałkowy piknik, ale oczywiście usunęłam zdjęcia z apratu zanim przerzuciłam je na komputer...
Wczoraj jednak mama dopraszająca się czegoś słodkiego rozłożyła mnie na łopatki. Dawno nie widziałam tak maślanych oczu i taaakiej miny. Tak oto powstało 'codzienne' ciasto, które łączy wszystko, co powinno - jest pyszne, lekkie, tanie, proste w przygotowaniu i na dodatek nie wymaga pieczenia.
Przepis znaleziony w którymś numerze 'Chwili dla Ciebie', którą to mama regularnie znosi do domu ;-)

Składniki
-1 litr mleka
-szklanka cukru
-szklanka kaszy manny
-2 op. cukru wanilinowego
-25 dag margaryny
-ok. 60szt herbatników (na moją blachę wystarczyło 40 - 4 paczki)
-3 łyżki kakao
-polewa czekoladowa*
-wiórki kokosowe do dekoracji

*gotowych polew używam tylko w skrajnych przypadkach, podaję więc przepis na naszą, stosowaną od lat
-3 łyżki kakao
-3 łyżki margaryny
-3 łyżki mleka
-3 łyżki cukru
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Mleko zagotować z margaryną, cukrem, cukrem wanilinowym. na wrzące mleko, cały czas mieszając, wsypać kaszę mannę i kakao. Gotować aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników. Równomiernie rozsmarować gorącą masę. Przykryć drugą warstwą herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozmieszać dokładnie w rondelku, podgrzać (nie gotować!) do roztopienia się margaryny, dobrego połączenia i lekkiego zgęstnienia. Polać ciasto, posypać wiórkami. Odstawić do ostygnięcia
Smacznego ;)

12 komentarzy:

  1. ta słodka masa jest cudna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny patent na kaszę manną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jakie fajne;)cudne to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny patent...uwielbiam wszystko co jest z kaszą manny:)
    P.S. Zielony Stolik pozdrawia Zielona Kuchnię!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja do tej pory zawsze robiłam masę z kaszy tradycyjnie, bez kakao. Pora wypróbować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuję za odwiedziny...zapraszam na kresowy chłodnik pohorański:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Tradycyjnego manniaka bardzo lubię, a Twój czekoladowy wydaje się bardzo apetyczny, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam kiedyś bardzo podobne ciasto, pyszne było :) Twoje fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja Droga!!

    Dziekuje!! jestem teraz uwieziona w mieszkaniu bez piekarnika..szukalam czegos bez pieczenia..dzieki!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Nie muszą być to desery, które masz na blogu. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem mega wdzięczna za ten przepis. Korzystam z niego kolejny raz i jest to kolejny strzał w dziesiątkę! Uwielbiamy ciasta bez pieczenia, to jest nasz rarytas! Idealny na studencką kieszeń! :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...