Po raz kolejny się przekonałam, że nie powinnam czytać kulinarnych blogów. Pomimo mnóstwa wycinków, pozakładanych przepisów w książkach itp., które są w kolejce od dawna, zawsze muszę trafić na coś, co zawróci mi w głowie. Tym razem po zetknięciu z ciastem żurawinowo-owsianym w Domowych wypiekach znów wszystko poszło w odstawkę. Zabraknie mi chyba życia, by przetestować wszystkie wybrane potrawy.
Chociaż słodkiego nie lubię, lubię piec słodkości przemycające zdrowe składniki. Połączenie cynamonu, płatków owsianych i żurawiny jest niesamowicie trafne. I równie niesamowicie szybko znika ;-)
Cytuję przepis za Justin&Dorothy. Na moją klasyczną blachę poszło 1,5 takiej porcji.
Składniki
Ciasto
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. płatków owsianych górskich
-pół szklanki brązowego cukru
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki sody
-pół łyżeczki cynamonu
-6 łyżek masła
-1 op. cukru wanilinowego (16g)
Masa
-1 szkl. suszonej żurawiny
-3/4 szkl. śmietany 18%
-2 łyżki mąki
-1 duże jajko lekko ubite
-1 czubata łyżka cukru pudru
-op. cukry wanilinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i odstawić by wystygły. Mąkę, płatki, masło, cynamon, sodę, sól i cukry wymieszać i wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/4 pozostawić na górę (schłodzić w lodówce ok.30 minut). Jajko zmiksować ze śmietaną, cukrem i mąką. Wymieszać wszystko z żurawiną. Nadzienie wylać na ciasto. (warto zwrócić uwagę,by nie było zbyt rzadkie, moje trochę wsiąkło w ciasto).
Następnie pokruszyć pozostałym ciastem. Piec 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego! ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne! słodki, ale wartościowy wypiek :)
OdpowiedzUsuńDoskonale wiemy jak to jest kiedy obok leżą sterty kartek z przepisami, a tu jeden przepis znaleziony w internecie przebija wszystkie inne :) (Jest nam bardzo miło, że to akurat z naszego bloga) Twoje ciasto wygląda fantastycznie...
OdpowiedzUsuńGorąco Pozdrawiamy :*
Podoba mi sie! To takie ciasto do pudeleczka, na wycieczke, do dzielenia...
OdpowiedzUsuńLubię żurawinę, lubię płatki owsiane, więc to ciasto na pewno bym polubiła :)
OdpowiedzUsuńheheh...znam ten ból:) ale ciasto świetne!
OdpowiedzUsuńaż się oblizuję na samą myśl xd
OdpowiedzUsuńApetycznie, lubię żurawinkę :)
OdpowiedzUsuń