sobota, 7 maja 2011

Ciasto żurawinowo-owsiane (Cranberry bars)

Po raz kolejny się przekonałam, że nie powinnam czytać kulinarnych blogów. Pomimo mnóstwa wycinków, pozakładanych przepisów w książkach itp., które są w kolejce od dawna, zawsze muszę trafić na coś, co zawróci mi w głowie. Tym razem po zetknięciu z ciastem żurawinowo-owsianym w Domowych wypiekach znów wszystko poszło w odstawkę. Zabraknie mi chyba życia, by przetestować wszystkie wybrane potrawy.
Chociaż słodkiego nie lubię, lubię piec słodkości przemycające zdrowe składniki. Połączenie cynamonu, płatków owsianych i żurawiny jest niesamowicie trafne. I równie niesamowicie szybko znika ;-)

Cytuję przepis za Justin&Dorothy. Na moją klasyczną blachę poszło 1,5 takiej porcji.
Składniki
Ciasto
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. płatków owsianych górskich
-pół szklanki brązowego cukru
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki sody
-pół łyżeczki cynamonu
-6 łyżek masła
-1 op. cukru wanilinowego (16g)

Masa
-1 szkl. suszonej żurawiny
-3/4 szkl. śmietany 18%
-2 łyżki mąki
-1 duże jajko lekko ubite
-1 czubata łyżka cukru pudru
-op. cukry wanilinowego (opcjonalnie)

Przygotowanie
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i odstawić by wystygły. Mąkę, płatki, masło, cynamon, sodę, sól i cukry wymieszać i wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/4 pozostawić na górę (schłodzić w lodówce ok.30 minut). Jajko zmiksować ze śmietaną, cukrem i mąką. Wymieszać wszystko z żurawiną. Nadzienie wylać na ciasto. (warto zwrócić uwagę,by nie było zbyt rzadkie, moje trochę wsiąkło w ciasto).
Następnie pokruszyć pozostałym ciastem. Piec 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego! ;-)

9 komentarzy:

  1. fantastyczne! słodki, ale wartościowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale wiemy jak to jest kiedy obok leżą sterty kartek z przepisami, a tu jeden przepis znaleziony w internecie przebija wszystkie inne :) (Jest nam bardzo miło, że to akurat z naszego bloga) Twoje ciasto wygląda fantastycznie...
    Gorąco Pozdrawiamy :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie! To takie ciasto do pudeleczka, na wycieczke, do dzielenia...

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię żurawinę, lubię płatki owsiane, więc to ciasto na pewno bym polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. heheh...znam ten ból:) ale ciasto świetne!

    OdpowiedzUsuń
  6. aż się oblizuję na samą myśl xd

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie, lubię żurawinkę :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...