niedziela, 3 kwietnia 2011

Ryżowe racuszki z sokiem owocowym

Przepis bierze udział w akcji Ciekawe śniadanie

Uwielbiam wczesne wiosenno-niedzielne poranki, kiedy jeszcze resztka nocnego chłodu zmusza do wciągania grubych skarpetek. W domu panuje idealna cisza, a parująca gorąca ziołowa herbata targa za nos. Nareszcie znajduję czas na przyrządzenie ciepłego i porządnego śniadania. Dziś skusiłam się na racuszki z białego ryżu polane sokiem owocowym, które znalazłam w książeczce z 'Poradnika domowego'. Same w sobie praktycznie niesłodkie, świetnie współgrają z gęstym sokiem, Mogłabym raczyć się nimi częściej...

Składniki
-35dag ryżu
-2 i 1/2 szklanki mleka
-3 jajka
-2 łyżeczki masła
-łyżka cukru
-1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki soku owocowego (ja użyłam gęstego wiśniowego domowej roboty)
-olej

Przygotowanie
Ryż sparzyć wrzątkiem na sicie, zalać mlekiem i ugotować na sypko. Gdy ostygnie, dodać żółtka utarte z cukrem i masłem oraz mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i dokładnie wymieszać z masą ryżową. Kłaść masę łyżką na gorący tłuszcz i smażyć z obydwu stron, rumieniąc. Racuszki podawać polane sokiem.

13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł :) Takich placuszków to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. placuszki na ryżu - fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście! Takie pyszności jak dla mnie są cudowne ;-D W sensie.. dla mojego podniebienia ;-) Ryż ryż.. mogłabym cały czas jeść ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. pozazdrościc takiego sniadania ;) ja to płatki na kolanie i do przodu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szana, ja na płatkach albo muffinkach działam przez cały tydzień ;-) w weekend staram się dożywić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem pewna, że są przepyszne! takie śniadanie mogłabym mieć co drugi dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam i nie jadłam jeszcze takich placuszków. Zazwyczaj jem śniadania na słodko, takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nie jadłam placuszków z ryżu, muszą pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Słodki ryż w takiej postaci! :) To zdecydowanie do mnie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa propozycja i świetny wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To musi być pysznie..zjadłabym takie na śniadanie:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszą być super jeszcze ciepłe jedzone z konfiturą... mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...