Pyszny, syty i rozgrzewający krem marchewkowy z przyprawami korzennymi. Świetny na jesienne i zimowe dni. Podany z kleksem śmietany, grzankami lub krakersami sprawdzi się także na rodzinnym przyjęciu.
Składniki (6 porcji)
-1,5kg marchwi-2 cebule
-2 łyżki oliwy z oliwek
-kawałek świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kuminu
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka kurkumy
-1.5 litra bulionu
-1 łyżeczka brązowego cukru
-1 łyżka soku z limonki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę posiekać, imbir zetrzeć na tarce (minimum łyżeczkę). Na średnim ogniu w dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać imbir, zmiażdżony czosnek i przyprawy, mieszać przez kilka minut, aż wydzieli się aromat, uważając, by przyprawy nie przypaliły się. Wlać gorący bulion oraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20-30 minut).
Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę na krem. Dodać cukier, sok z limonki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 3 sztuki)
Energia: 179 kcal
Tłuszcz: 6,8g
Białko: 3,7g
Węglowodany: 26,8g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Rozgrzewająca :) Idealna na zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo!
musi byc aromatyczna...:)
OdpowiedzUsuńO! co ja widzę:) mam nadzieję, że smakowała!
OdpowiedzUsuńrewelacyjna! :)
OdpowiedzUsuń