środa, 5 stycznia 2011

Krem marchewkowy z przyprawami korzennymi i limonką

Pyszny, syty i rozgrzewający krem marchewkowy z przyprawami korzennymi. Świetny na jesienne i zimowe dni. Podany z kleksem śmietany, grzankami lub krakersami sprawdzi się także na rodzinnym przyjęciu.

Składniki (6 porcji)
-1,5kg marchwi-2 cebule
-2 łyżki oliwy z oliwek
-kawałek świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kuminu
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka kurkumy
-1.5 litra bulionu
-1 łyżeczka brązowego cukru
-1 łyżka soku z limonki
-sól, pieprz

Przygotowanie
Cebulę posiekać, imbir zetrzeć na tarce (minimum łyżeczkę). Na średnim ogniu w dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić.  Dodać imbir, zmiażdżony czosnek i przyprawy, mieszać przez kilka minut, aż wydzieli się aromat, uważając, by przyprawy nie przypaliły się. Wlać gorący bulion oraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20-30 minut).
Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę na krem. Dodać cukier, sok z limonki i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 3 sztuki)
Energia: 179 kcal
Tłuszcz: 6,8g
Białko: 3,7g

Węglowodany: 26,8g


Smacznego :-)

4 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...