piątek, 24 grudnia 2010

Zupa z soczewicy z ziołami

Kochani, nie zapomniałam o Was, co to to nie. Nie porzuciłam bloga. Po prostu nie mam czasu nawet na gotowanie... Ale raz na jakiś czas przydałoby się zjeść ciepły obiadek ;-) Przedstawiam dziś jedną z moich ulubionych zup.

Składniki (na 4 porcje):
-30 dag zielonej soczewicy
-kostka rosołowa
-3 marchewki
-2 cebule
-mały koncentrat pomidorowy
-olej
-ziele angielskie
-liść laurowy
-majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie
Soczewicę umyć, wsypać do garnka, wlać 3 litry wody, dodać kostkę rosołową. Zagotować, zdjąć szumowiny. Dodać 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Marchewki obrać, zetrzeć na kartce. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić do smaku. Warzywa przełożyć do zupy, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku majerankiem (najlepiej świeżym), solą oraz pieprzem.
1 porcja: ok. 180kcal.

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...