Gotowane krewetki, cytryna i pietruszka to zawsze udany przepis na smaczny posiłek. Ostatnio zagościły na naszym stole z makaronem ryżowym, konserowymi mini kukurydzami i zabielonym sosem. To błyskawiczne, proste i w miarę lekkie danie można przygotować zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki (2 porcje)
-300 g mrożonych obranych krewetek
-150 g makaronu ryżowego
-sok i skórka starta z połowy cytryny
-100 ml śmietanki UHT 12%
-garść konserwowych mini kukurydzek
-1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
-1 łyżka oleju roślinnego
-sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić posiekany drobno czosnek. Dodać krewetki i przesmażyć całość kilka minut. Dodać kukurydzki, pietruszkę, śmietankę, sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszać, poddusić kilka minut aż się sos trochę zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem ryżowym.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 514,1 kcal
Tłuszcz: 11,8g
Białko: 27,7g
Węglowodany: 74,7g
Smacznego ;-)
Wygląda mega! Z chęcią spróbuję twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńFajne danie, podoba mi się dodatek mini kukurydzy, to taki nietypowy składnik :)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie, uwielbiam krewetki w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńIdealny obiad dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńNo szczerze przyznam, że jestem pełna podziwu. Bardzo mi się to danie podoba.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam krewetek, ale od razu mam smaka :)
OdpowiedzUsuńNieszczególnie przepadam za krewetkami, ale w tej formie nawet mi smakują :)
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się ostatnio jak przyrządzić krewetki. Dziękuję za pomysł :)
OdpowiedzUsuńfajne danie :) ja muszę uważać z krewetkami bo mój organizm czasem za szybko przyswaja białko z tych miłych skorupiaków :)
OdpowiedzUsuń