Sezon na kurki to jeden z moich ulubionych. Te niepozorne grzyby można wykorzystać na tak wiele sposobów, że nigdy chyba mi się nie nudzą. Dziś dobrały się z suszonymi pomidorami i w towarzystwie makaronu dostarczyły nam energii na cały dzień.
Składniki (2 porcje)
-200 g kurek
-150 g makaronu
-garść suszonych pomidorów z oleju
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oleju od pomidorów
-50 g tartego parmezanu
-1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
-sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Kurki oczyścić i umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy od suszonch pomidorów. Zeszklić czosnek. Dodać kurki. Poddusić kilka minut aż zmiękną. W międzyczasie pokroić pomidory w małe kawałki. Dodać do kurek. Całość wymieszać i poddusić jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem.
Zmniejszyć moc palnika. Dodać bazylię i parmezan. Dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanych grzybów przełożyć makaron. Całość dokładnie wymieszać tak, aby makaron pokrył się oliwą i parmezanem. Przełożyć na talerze.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 598,3 kcal
Tłuszcz: 23,3g
Białko: 25,5g
Węglowodany: 69,1g
Smacznego ;-)
tak to nigdy nie jadałam kurek :) u mnie klasyka albo ze śmietaną albo nie..i zawsze z koperkiem :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda twój makaron z kurkami ;)
OdpowiedzUsuńPysznie Zuziu, uwielbiam makaron :-)
OdpowiedzUsuń