sobota, 12 września 2020

Penne all'arrabbiata

 Jak już pewnie część z was wie, przygotowujemy się do przeprowadzki. Ostatnio więc coraz mniej gotujemy, a i z powodu upałów apetyt nie do pozazdroszczenia. Po małej przerwie zapraszam Was na klasyczny i prosty, ale za to pyszny makaron. Kto nie zna penne all'arrabbiata? Pachnące pomidorami, sycące i tak szybkie i banalne w przygotowaniu, że nawet najbardziej zabiegane osoby znajdą czas na jego przygotowanie.


Składniki (2 porcje)
-150 g makaronu penne
-200ml passaty pomidorowej
-1 ząbek czosnku
-1 papryczka peperonccino lub chili
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól
-świeża bazylia
-tarty parmezan do posypania*

*My wyjątkowo użyliśmy emmentalera ze względu na przeprowadzkowe zużywanie zapasów ;) 

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 
W międzyczasie przygotować sos. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę przesmażyć dla uwolnienia aromatu. Ostrą papryczkę rozkroić, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę. Dodać do czosnku, przesmażyć około minuty. Całość zalać passatą pomidorową, wymieszać. Poddusić 3-4 minuty. W razie potrzeby doprawić delikatnie solą. 
Do przygotowanego sosu przełożyć makaron. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze. Podawać posypany parmezanem i świeżą bazylią.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 448,8 kcal
Tłuszcz: 14,3g
Białko: 17,7g
Węglowodany: 58,9g





Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Pewnie już to pisałam, ale makaron to według mnie zawsze dobry pomysł :) sprawnej przeprowadzki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię ten przepis :) no i zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty, szybki, a przy tym naprawdę bardzo dobry obiad. Takie przepisy zawsze się przydają:)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...