sobota, 15 grudnia 2018

Drożdżowe paluchy cynamonowe

Uwielbiam kiedy w domu rozchodzi się zapach świeżego drożdżowego ciasta. Podkreślony nutą cynamonu, to już w ogóle atmosfera pełnego relaksu. Dziś proponuję drożdżówki idealne do kubka mleka, kakao, czy porannej kawy. Starałam się odwzorować smak z dzieciństwa - moich ulubionych wówczas kupowanych w lokalnej piekarni. 

Składniki (10 sztuk)
-500 g mąki pszennej
-5 dag świeżych drożdży
-1 szkl. Mleka
-1/2 szkl. cukru
-op. cukru wanilinowego
-2 żółtka
-1 jajko
-1/2 kostki masła lub margaryny
dodatkowo:
-5 łyżek cukru
-3 łyżki cynamonu

Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki. posypać odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Masło lub margarynę rozpuścić i ostudzić. W misce ubić żółtka z cukrem. Dodać mąkę, cukier wanilinowy, tłuszcz i zaczyn drożdżowy. Całość wymieszać łyżką. Zagniatać aż ciasto ostanie od rąk. Pozostawić na 20-30 minut do podrośnięcia.
Pozostały cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 10 części. Każdą część wałkować na nieduży prostokąt. Każdy obficie posypać cukrem z cynamonem i zwinąć. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Jajko rozkłócić i posmarować nim każdą bułkę. Posypać lub obtoczyć w cukrze z cynamonem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Wartość energetyczna (1 sztuka)
Energia: 355.4 kcal
Tłuszcz: 12,6g
Białko: 7,7g
Węglowodany: 52,9g





Smacznego :-)

7 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...