czwartek, 25 maja 2017

Tarta z wędzonym boczkiem i szypiorkiem

Tarta jest świetnym sposobem na niecodzienny obiad. W dodatku dowolność w doborze składników farszu czyni ją bardzo uniwersalnym posiłkiem. Kruche ciasto idealnie nadaje się zarówno do przyrządzenia na słono, jak i na słodko. Tarta z boczkiem jest idealnym sposobem na przekonanie miłośników tradycyjnych polskich smaków do odrobiny nowoczesności. W dodatku wygląda elegancko, zwłaszcza podawana z sałatą z dressingiem.

Składniki (4 porcje)
Ciasto
-200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
-100 g masła
-1 żółtko
-łyżka śmietany 18%
-łyżeczka cukru
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli

Farsz
-300 g wędzonego boczku
-2 łyżki
-4 jajka
-3 łyżki śmietany 18%
-mały pęczek szczypiorku
-gałka muszkatołowa
-sól, pieprz

Przygotowanie
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, przełożyć na talerz i osączyć z tłuszczu.
Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.
W miseczce dokładnie wymieszać jajka ze śmietaną, szczypiorkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na ciasto wyłożyć ostudzony boczek. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 10-15 minut w 180st. (do momentu stężenia masy).

Wartość energetyczna (porcja)
Energia: 680 kcal
Tłuszcz: 39g
Białko: 24,1g
Węglowodany: 47,5g



Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Jeśli wędzone to jak najbardziej w to wchodzę! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, super pomysł, a ja właśnie się zastanawiałam, co zrobić z nadmiarem szczypiorku z ogródka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre połączenie składników. Pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega mnie inspirujesz, nie tylko świetny przepis, ale i zdjecia!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam , a twoja wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...