niedziela, 11 września 2016

Potrawka z kurczaka na ostro

Obiecałam nowe wpisy i powrót? Obiecałam. Pora więc obietnicę te spełnić. 
Drób ostatnio bardzo rzadko gości w naszym domu. A jeśli już, to głównie w wersji ostrej. Tym razem postawiłam na potrawkę. Idealnie komponuje się z ryżem.

Składniki
-4 ćwiartki z kurczaka
-mała marchewka
-mała pietruszka
-cebula
-2 czerwone papryki
-łyżeczka ostrej papryczki
-pół łyżeczki słodkiej papryki
-koncentrat pomidorowy
-sól, pieprz
-ziele angielskie
-listek laurowy
-olej
-opcjonalnie: sos z piri piri

Przygotowanie
Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Warzywa i mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15minut, dodać koncentrat i podgotować dla odparowania wody. Dodać odrobinę sosu piri piri i wymieszać.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...