Oczywiście mąkę pełnoziarnistą można zastąpić białą pszenną, z pewnością będą delikatniejsze w smaku, a środek urozmaicić np. dodaniem waniliowego serka. Przyjemnie komponują się również z polewą z białej czekolady.
Składniki
-2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 szkl. mleka
-1 duże jajko
-1/2 szkl. oleju
-1/2 szkl. cukru brązowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-figi suszone
-2 op. cukru wnailiowego
Przygotowanie
Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre. Połączyć obie masy i dokładnie przemieszać. Foremki (lub blachę) do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę nakładać łyżką. Figi suszone pokroić na drobne kawałki. Powciskać po kilka kawałeczków w każdą babeczkę. Piec ok 20-25 minut w temperaturze ok. 200st.
Smacznego :-)
apetyczne muffinki
OdpowiedzUsuńŚliczne. Bardzo lubię figi w wypiekach, więc to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńFigi suszone mnie skusiły . Smaczne
OdpowiedzUsuńLubię muffiny, właśnie dlatego, że są takie uniwersalne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńCudowne <3
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńNigdy dotąd nie robiłam babeczek z suszonymi figami. Kupiłam wczoraj całą ich paczkę, więc mogę przetestować przepis ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpiękne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)!
OdpowiedzUsuńZnakomicie pyszne!:)
OdpowiedzUsuńTe muffinki wyglądają przecudnie, pochłonęłabym wszystkie naraz;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłem babeczek z suszonymi figami, muszę spróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń