sobota, 7 marca 2015

Waniliowe muffinki z suszonymi figami

Muffinki powstały w celu zapewnienia porządnej dawki energii podczas bezprzerwowych zajęć na uczelni. I działają! :-) Szybkie w przygotowaniu, a dzięki mące pełnoziarnistej wnoszą dodatkowo trochę wartości niż tylko same węglowodany :-)
Oczywiście mąkę pełnoziarnistą można zastąpić białą pszenną, z pewnością będą delikatniejsze w smaku, a środek urozmaicić np. dodaniem waniliowego serka. Przyjemnie komponują się również z polewą z białej czekolady.

Składniki
-2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 szkl. mleka
-1 duże jajko
-1/2 szkl. oleju
-1/2 szkl. cukru brązowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-figi suszone
-2 op. cukru wnailiowego

Przygotowanie
Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre. Połączyć obie masy i dokładnie przemieszać. Foremki (lub blachę) do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę nakładać łyżką. Figi suszone pokroić na drobne kawałki. Powciskać po kilka kawałeczków w każdą babeczkę. Piec ok 20-25 minut w temperaturze ok. 200st.




Smacznego :-)

16 komentarzy:

  1. Śliczne. Bardzo lubię figi w wypiekach, więc to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Figi suszone mnie skusiły . Smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię muffiny, właśnie dlatego, że są takie uniwersalne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy dotąd nie robiłam babeczek z suszonymi figami. Kupiłam wczoraj całą ich paczkę, więc mogę przetestować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te muffinki wyglądają przecudnie, pochłonęłabym wszystkie naraz;)

    OdpowiedzUsuń