czwartek, 26 lutego 2015

Ciasto z białek

Zostają Wam czasami białka z jajek? No właśnie... Ostatnio wyciągnąwszy pełen ich słoik z lodówki spontanicznie upiekłam to ciasto. Tak 'na oko'. I przyznam szczerze, że wychodzi rewelacyjnie wilgotne i puszyste. Szybkie w przygotowaniu, tanie, a po jednym kawałku ciężko nie wziąć kolejnego...

Składniki
-400 g mąki
-7 białek
-240 g cukru
-1 szkl. oliwy
-3/4 szkl. mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1-2 łyżki kakao
-opcjonalne - dla uroznaicenia do środka można wrzucić np. bakalie czy skórkę pomarańczową

Przygotowanie
Białka utrzeć z cukrem, dodać oliwę, mleko. Miksując powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia. W tym momencie można wrzucić bakalie i dokładnie całość wymieszać. Blachę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę masy. Do drugiej połowy wsypać kakao. Zmiksować. Wlać do białej masy, można delikatnie zamieszać. Piec w temp. 180st przez godzinę.



Smacznego :-)

2 komentarze:

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...