Zostają Wam czasami białka z jajek? No właśnie... Ostatnio wyciągnąwszy pełen ich słoik z lodówki spontanicznie upiekłam to ciasto. Tak 'na oko'. I przyznam szczerze, że wychodzi rewelacyjnie wilgotne i puszyste. Szybkie w przygotowaniu, tanie, a po jednym kawałku ciężko nie wziąć kolejnego...
Składniki
-400 g mąki
-7 białek
-240 g cukru
-1 szkl. oliwy
-3/4 szkl. mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1-2 łyżki kakao
-opcjonalne - dla uroznaicenia do środka można wrzucić np. bakalie czy skórkę pomarańczową
Przygotowanie
Białka utrzeć z cukrem, dodać oliwę, mleko. Miksując powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia. W tym momencie można wrzucić bakalie i dokładnie całość wymieszać. Blachę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę masy. Do drugiej połowy wsypać kakao. Zmiksować. Wlać do białej masy, można delikatnie zamieszać. Piec w temp. 180st przez godzinę.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Zjadłabym , wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuń