piątek, 24 października 2014

Ciecierzyca duszona w mleku kokosowym

Ciecierzyca jest stosunkowo tanim i bardzo odżywczym produktem, jednak wciąż przez nas niewystarczająco docenianym. Proponuję prosty i bardzo smaczny sposób przygotowania cieciorki w formie sycącego i rozgrzewającego danie jednogarnkowego. Idealnie pasuje do ugotowanego ryżu albo świeżego pieczywa.

Składniki (4 porcje)
-2 szkl. ciecierzycy
-3 cebule
-4 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów w zalewie
-1 puszka mleka kokosowego
-1 łyżeczka płatków chilli lub 2 ostre papryczki
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
-2 łyżeczki kolendry mielonej
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1 łyżczka soli
-1 łyżeczka czarnuszki
-sok z 1/2 cytryny
-1 łyżka masła

Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśce z posiekanym drobno czosnkiem.
Dodać przyprawy, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory. Wlać 2/3 puszki mleka kokosowego. Dusić pod przykryciem aż pomidory się rozpadną.
Pod koniec duszenia dodać resztę mleka kokosowego i sok z cytryny.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 518,3 kcal
Tłuszcz: 24,8g
Białko: 22,3g
Węglowodany: 45,2g




Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. uwielbiam ciecierzycę! świetna propozycja na rozgrzewający obiad :) zwłaszcza, że za oknem już coraz chłodniej...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow oryginalne połączenie, z chęcię bym spróbowała ;>

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...