sobota, 17 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ciężko jest pogodzić pracę na cały etat z 113 godzinami praktyk w jednym miesiącu... z tego też powodu wypadłam trochę z internetowego świata. Naszła mnie ostatnio wielka ochota na placki ziemniaczane. Dacie wiarę, że robiłam je pierwszy raz w życiu? ;-) Uwielbiam je z dodatkiem grzybów albo leczo. A wy, jakie dodatki do placków preferujecie?

Składniki (na 2 porcje)
-ok. 3 ziemniaki
-1 jajko
-3 łyżki mąki
-pieprz i sól
-olej do smażenia
-1/2 cebuli
-250g pieczarek

Przygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkiem i 2 łyżkami mąki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu.
Przygotować sos. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką mąki. Można dodać pół małej śmietany według uznania. Placki podawać na ciepło z sosem.

Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. mmm... mniam mniam <3 własnie jadłam sobie na obiadokolacje :)

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smacznie !!

    OdpowiedzUsuń