wtorek, 30 marca 2021

Jajka faszerowane z tuńczykiem

 Chociaż jajka faszerowane kojarzą się głównie z Wielkanocą - świetnie sprawdzają się jako przystawka na różne okazje. U nas od czasu do czasu goszczą np. w formie kolacji. Błyskawiczne w przygotowaniu, z dodatkiem tuńczyka z puszki i szczypiorku stanowią świetną bombę białkową.

Składniki (4 porcje)
-8 jajek
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 300-320g)
-2 łyżki majonezu
-pęczek szczypiorku
-sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Tuńczyka odsączyć, umieścić w miseczce i rozdrobnić widelcem. Jajka obrać, rozkroić wzdłóż na pół. Delikatnie wyjąć żółtka i dodać do tuńczyka. Szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać razem z tuńczykiem i żółtkami. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Farsz jeszcze raz dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczką nakładać do wgłębień w jajkach. Podawać schłodzone.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 304.9 kcal
Tłuszcz: 19,1g
Białko: 33g
Węglowodany: 1,1g



Smacznego ;-)

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię faszerowane jajka, nie tylko na Wielkanoc, nadzienie z tuńczyka fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie z kolei jajka faszerowane na śniadanie :) A i jako przekąska często na imprezy :) Na świątecznym stole też zagoszczą. Z tuńczykiem pyszne, robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś jajek faszerowanych nie robię często, ale sałatkę z jajkami i tuńczykiem oraz innymi dodatkami często. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutny klasyk jeżeli chodzi o święta wielkanocne w moim domu!

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...