sobota, 13 czerwca 2015

Kotlety z czerwonej soczewicy z orzechami i papryką

To zadziwiające, jak niewiele dodatków potrafi urozmaicić danie. Niby zwykłe kotlety (któż nie robił kotletów z soczewicy?), ale z orzechową i paprykową nutą tworzą naprawdę ciekawą propozycję na rodzinny obiad.

Składniki
-225 g czerwonej soczewicy w połówkach
-1 zielona papryka
-1 czerwona cebula
-2 ząbki czosnku
-1 jajko
-2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych
-bułka tarta
-1 łyżeczka przyprawy garam masala
-1/2 łyżeczki chilli w proszku
-1 łyżeczka kminku mielonego
-1 łyżeczka kurkumy
-2 łyżeczki soku z cytryny

-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Paprykę i cebulę drobno pokroić. Orzeszki posiekać. Soczewicę ugotować razem z papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić.
Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety konsystencję.
Dłońmi formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.


Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Ja nie robiłam :) Ale z pewnością szybko to nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zu, muszę wypróbować ten przepis! Wygląda ten kotlet przepysznie! Tylko zamiast bułki tartej coś innego, np sezam, zastosuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jak fajnie Ci się 'zlepią', to daj znać! Próbuję ograniczać rzeczy typu bułka tarta, ale żyję z głowami w chmurach i nijak mi ostatnio po drodze do 'kombinowania' ;-)

      Usuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...